A termékek só- és glutamát-tartalmának csökkentése

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által meghirdetett állami só-csökkentő program szellemében az utóbbi években egyes cégek jelentősen csökkentették termékeik sótartalmát.

A húsiparban a só-csökkenést esetenként glutamát-mentesítéssel párhuzamosan végzik és kutatások zajlanak a rostok húskészítményekben történő felhasználásának érdekében is. A húsipari termékek között már megjelentek a piacon a vitaminok hozzáadásával készült, funkcionális élelmiszerek is.

Az ételízesítők és leves-porok só- és tartósítószer tartalmát a gyártók az elmúlt években jelentősen csökkentették.

A sütőipar önkéntesen vállalta a pékáruk sótartalmának fokozatos csökkentését. Az erre való felkészülést a szakma 2008. decemberében kezdte meg, a só-csökkentési programban érintett minden hazai sütőipari vállalkozó, tehát több mint ezer vállalkozás.

A felkészítés során a hangsúlyt a kenyerek gyártástechnológiájának változtatására- a só csökkentés íz hatásának tompítására-irányult. Az önkéntes só csökkentés konkrét programjában a Magyar Pékszövetség 2012. január 31-én állapodott meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézettel. A megállapodás menetrendje a kenyerek vonatkozásában kétlépcsős

• 2014. december 31-ig 10.7%
• 2017. december 31-ig további 5.3% só csökkentést tartalmaz.

Az önkéntes vállalás eredménye ma már a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásokban is szerepel.
A különleges minőségű sütőipari termékek élelmiszerkönyvi szabályozásában már csökkentett sótartalom lett előírva. A gyártmányfejlesztéseknél már a módosított értékek az irányadók.

A magyarországi sós snack piac két legnagyobb gyártója az elmúlt években jelentősen csökkentette termékeinek sótartalmát. Emellett egyikük sem alkalmaz mesterséges ízfokozókat. A sótartalom csökkentésre tett igyekezet azonban a kisebb gyártók körében is határozottan érzékelhető.

A legnagyobb hazai snackgyártó valamennyi termékének receptjéből eltávolította a mesterséges ízfokozókat, mesterséges színezőanyagokat, tartósítószereket és növekvő számban kínál olyan termékeket is, amelyek semmilyen mesterséges összetevőt sem tartalmaznak.

3vissza