Az élelmiszerek telített zsírsav és transzzsírsav tartalmának csökkentése

A köztudatban tévesen a transz-zsírsavak legismertebb forrása a margarin. Ez a tévhit abból adódik, hogy régen valóban magas volt a margarinok transz-zsírsav tartalma az alkalmazott technológia következtében. Az ipar azonban nagyon sok változtatást vezetett be az elmúlt évtizedekben, így napjainkban a jó minőségű margarinok gyártása során nem használnak hidrogénezett növényi olajokat. Ehelyett kókusz- vagy pálmazsír hozzáadásával, illetve egyéb új technológiai eljárásokkal készítik a margarint, így a kiskereskedelmi forgalomban kapható margarinok jelentős részének transz-zsírsav-tartalma 1% alá csökkent. Ezért semmi nem indokolja, hogy a margarin fogyasztásától elijesszük a fogyasztókat.

Egyes vállalatok más ágazatokban is még a kötelező szabályozás megjelenését megelőző években jelentősen csökkentették termékeik transzzsírsav (és telített zsírsav) tartalmát. Így a sós rágcsálnivalókat előállító szakágazatban a nagy chips- és puffasztott snack gyártók az elmúlt években csökkentették termékeik telített zsírsav tartalmát azzal, hogy a gyártásnál használt pálmazsírt részben vagy egészben napraforgóolajra cserélték. A Magyarországon kapható sós ropogtatnivalók több mint 90 százaléka már a kötelező szabályozás bevezetése előtt sem tartalmazott transzzsírsavakat.

3vissza