Címkézés / Kategóriák / 2014-06-14

Címkézés

Az élelmiszerek jelölése (címkézés) rendkívül szigorúan szabályozott az Európai Unióban, a csomagolásokon látható információk jelentős részének feltüntetését uniós és hazai jogszabályok írják elő. Természetesen az önkéntesen feltüntetett tájékoztatás sem tévesztheti meg a fogyasztókat.

2014. december végén ráadásul új fejezet kezdődik az élelmiszerjelölés európai történetében, mert számos előírás megváltozik annak érdekében, hogy Európa-szerte egységes formában megjelenített, még teljesebb tájékoztatást nyújtó, jobban olvasható címkék kerüljenek az élelmiszerekre.

2016. decemberétől emellett (kevés kivétellel) minden élelmiszeren fel kell majd tüntetni az ún. tápértékjelölést, amely az adott termék 100 grammjára vonatkoztatva megadja a főbb tápanyagok (zsír, szénhidrát, cukor, só) és az energia mennyiségét. Ezzel lényegében összehasonlíthatóvá válik a termékek 100 grammra (vagy folyadékok esetében 100 milliliterre) vetített tápanyagtartalma, lehetővé téve azt, hogy a fogyasztók megalapozottan választhassanak az élelmiszerek közül. Sok esetben azonban ez az információ nem oldja meg teljesen a problémát, hiszen általában nem pontosan 100 grammot fogyasztunk egy termékből, hanem ennél többet vagy kevesebbet, függően az élelmiszer fajtájától és egyéni elhatározásunktól. Ezért célszerű nem csak 100 grammra, hanem javasolt adagra vonatkozóan is megadni a tápanyagok mennyiségét, így a fogyasztók reálisabb képet kaphatnak arról, hogy a valójában mekkora mennyiségű tápanyagot vesznek magukhoz pl. két kocka csoki, három szelet szalámi vagy két deci üdítő elfogyasztásával és ez mekkora százalékát teszi ki egy átlagos fogyasztó napi szükségleteinek (pl. a napi javasolt maximális só- és zsírbevitel hány százalékát teszi ki 20 gramm sajt elfogyasztása).

Az új szabályozás lehetővé teszi majd, de nem teszi kötelezővé ennek az egy adagra vonatkozó gyakorlatnak az alkalmazását. Az európai élelmiszeripari vállalatok jelentős része már 2007 óta önkéntesen feltüntette a termékek csomagolásán az adagra vetített értékeket. Magyarországon a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform tevékenységének köszönhetően az “Irányadó Napi Beviteli Érték” (INBÉ) néven vált ismertté a fogyasztók és a szakemberek körében ez a jelölési rendszer.

Az új jogszabály következtében az adagra vonatkozó értékek önkéntes feltüntetésének módja kis mértékben eltér majd az INBÉ előírásaitól. A legfontosabb eltérés egyebek mellett az lesz, hogy az “Irányadó Napi Beviteli Érték” kifejezés helyett a csomagolásokon a “Referencia Beviteli Érték” szóösszetételt kell majd feltüntetni.

Hiszünk abban, hogy a fogyasztók számára hasznos az objektív, jól használható kiegészítő tájékoztatás az élelmiszerek tápanyag-tartalmára vonatkozóan, ezért kezdeményezésünk keretében az élelmiszerek jelölésének világosabbá tétele érdekében elfogadott vállalásunk a következő:

Előrecsomagolt termékeink 75 %-án (a kötelező tápértékjelölési előírásokon túlmenően) 2017. december 31-ig feltüntetjük az egy adagban található tápanyag és energia-tartalom mennyiségeket, valamint a referencia beviteli értékhez viszonyított százalékos értékeket***.

 ***Ide nem számítva az 1169/2011/EU Rendelet V. mellékletében felsorolt kötelező tápértékjelölés alól mentesülő élelmiszereket, a közétkeztetők és a vendéglátás számára szánt, ételkészítéshez felhasználásra kerülő élelmiszereket (pl. nagykiszerelésű levesporok), a különleges táplálkozási célú élelmiszereket valamint az ajándékozásra szánt termékeket (pl. desszertek).

Csatlakozott vállalkozások:

Bonbonetti Choco Kft.

Chocco Garden Kft.

Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Danone Kft.

Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.

Frieslandcampina Hungaria Zrt.

Hungerit Zrt.

Intersnack Magyarország Kft.

Mirelite Mirsa Zrt.

Naponta Kft.

Nestlé Hungária Kft.

Princz Györgyi egyéni vállalkozó

Unilever Magyarország Kft.

3vissza