Danone Kft.

Vállalásaink:

Előrecsomagolt termékeink 75 %-án (a kötelező tápértékjelölési előírásokon túlmenően) 2017. december 31-ig feltüntetjük az egy adagban található tápanyag és energia-tartalom mennyiségeket, valamint a referencia beviteli értékhez viszonyított százalékos értékeket.
Vállalatunk, a Danone Kft.- a TÉT Platform alapító tagjaként 2008 óta egy olyan új önkéntes élelmiszer-jelölési rendszert (GDA/ INBÉ) alkalmaztunk termékeink csomagolásán – mind EU szinten, mind Magyarországon- , amely a fogyasztók számára az eddigieknél lényegesen több és érthetőbb információt nyújtott, megkönnyítve az egyéni szükségletnek megfelelő étrend kialakítását.

A jogi szabályozás változása miatt az EU szinten alkalmazott önkéntes GDA rendszerét alapul vevő – itthon a TÉT Platform által kidolgozott „Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ)” kifejezés élelmiszereken történő feltüntetésének lehetősége 2014. december 13-tól megszűnik.

Cégünk a jövőben is vállalja az új, önkéntes élelmiszer-jelölés alkalmazását is, azt, hogy az előre csomagolt összes – a kommunikációra megfelelő nagyságú/ méretű – termékünkön, az önkéntesen feltüntetett INBÉ „Irányadó Napi Beviteli Érték” kifejezés helyett a „Referencia Beviteli Érték” jelölést fogjuk használni a kötelezően feltüntetendő tápértékjelölés mellett, azaz kiegészítő tájékoztatást is feltüntetünk fogyasztóinknak az élelmiszerek tápanyagtartalmával kapcsolatban termékeink csomagolásán ill, termékeinket ismertető weboldalainkon.

Termékeinket felelős módon, az ún. EU Pledge rendelkezései szerint reklámozzuk.
Az EU Vállalást (EU Pledge) 2005-ben kezdeményezte az Európai Bizottság, hogy arra bátorítsa a nagyvállalatokat, kontinens-szerte tegyenek az egészséges életmód előmozdításáért. Két évvel később bejelentetésre került az EU akcióplatformja a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítésére. Ezt támogatta és fogadta el az a 20 világvállalat-köztük a Danone is alapítóként- amely aláírta a Vállalást. Ennek értelmében ezen élelmiszeripari vállalatok nem hirdetik termékeiket – a kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabott termékek kivételével – tévében, nyomtatott sajtóban és interneten olyan médiaközönségnek, amely legalább 50 százalékban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll. A küszöbértéket utóbb 35 százalékra szigorították.

2012 decemberében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyar Márkaszövetség (MM) kezdeményezésére a Coca-Cola, a Danone Kft., a Ferrero, az Intersnack, a Mondelez, a Mars, a Nestlé, és az Unilever vezetői, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének jelenlétében írták alá az EU Vállalás magyar változatát. Arra vállaltunk önkéntesen kötelezettséget, hogy nem hirdetjük termékeinket TV csatornákon 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek, azon termékek kivételével, amelyek eleget tesznek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak. Vállalásuk a harmadik félen keresztül megvalósított internetes hirdetési tevékenységünkre, és a saját weboldalainkon folytatott élelmiszer marketing kommunikációra is vonatkozik.
Ezt az önkéntes vállalást a jövőben is –a 2014. december 31. után előírt tovább szigorított feltételekkel is- fenntartjuk és betartjuk.

Támogatjuk és ösztönözzük az aktív életmód népszerűsítését szolgáló programokat és kezdeményezéseket.
A Danone Kft. „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző programja országszerte folytatódik.

Egészséges életmódra ösztönző programmal ismerkedtek meg 2014. első félévében 20 általános iskola tanulói és pedagógusai országszerte. A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” oktatási program folytatása keretében az 5. osztályos tanulók a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód alapjait sajátíthatják el interaktív, játékos formában.
A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. által 2013-ban indított program idén tavasszal Budapest Főváros II. és X. kerületi Önkormányzata, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületeinek elvi támogatásával valósult meg.

Tavaly Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen indította el a Danone Kft. a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” (TEGY) egészséges életmódra ösztönző programját – a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban –, melyben
több mint 5.600 általános iskolás és 200 pedagógus vett aktívan részt.

Az oktatási programmal a vállalat a 11–12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. Az érintett korcsoportba tartozó gyerekek egy része szabadidejét legtöbbször a televízió és a számítógép előtt tölti, nem igazán élvezi a mozgás és a sport előnyeit-örömeit, továbbá – a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt – többségük nem ismeri kielégítően a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fő elemeit. Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, annak alapjait már gyermekkorban meg kell teremteni. A gyermekek táplálkozási szokásait elsősorban a családja alakítja, emellett pedig fontos szerepük van a nevelési-oktatási intézményeknek, a közétkeztetésnek és az egészségprogramoknak is. Gyermekkorban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy optimálisan milyen minőségű és mennyi energiát adó étel kerül az asztalra, valamint gondoskodni kell a napi rendszeres mozgásról is.

Hazánkban minden negyedik 7-14 éves korú gyermek elhízott vagy túlsúlyos, ami részben az üres kalóriákat tartalmazó, egészségtelen ételek, részben pedig a mozgásszegény életmód következménye. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást és a mozgás jelentőségét előtérbe helyező programok, mint a TEGY program is, hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekek egészséges életmódjának kialakításához, a felnőttkori táplálkozással összefüggő betegségek, többek között a túlsúllyal, elhízással járó testi-lelki problémák elkerüléséhez.

A TEGY program az idei év első félévében közvetlenül a budapesti II. és X. kerület, valamint Győr és Kecskemét általános iskoláiba, a gyerekekhez vitte el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepte meg a résztvevőket.

Az egyedülálló módon megálmodott, interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A program során az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti.

Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában. Továbbá a „Mi van a tányéron?” című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséges témával ismerkedhetnek meg alaposabban.

Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. „Futólépésekkel az egészség felé” címmel sportverseny, valamint „Ezt jól kifőztétek! – Egészségesen finomat!” címmel gasztronómiai pályázat került meghirdetésre az 5. osztályosok körében.

A pályázatokon nyertes osztályok számára egyedi programokat is kínálunk: egyrészt fantasztikus kirándulásokat szerveztünk egy-egy, a Danone Kft-vel partnerségi együttműködésben lévő hazai tehenészetbe, másrészt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben a gyerekek izgalmas „gasztrotúrán” vehettek részt, valamint elleshették az egészséges ételkészítés fortélyait egy neves séf közreműködésével.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” program keretei között idén fődíjat is hirdettünk: egy nyertes osztályt elviszünk a Nyári kreatív és életmód táborba, amelyet együttműködő partnerünk, a GYEP Alapítvány szervezett meg.

Bővebben : www.tegy.hu weboldalon

Beszámolók:

2015. évi beszámoló letöltése

2016. évi beszámoló letöltése

3vissza