A statisztikák szerint egyre nő azon fogyasztók a száma, akik valamilyen táplálék-érzékenységgel, allergiával rendelkeznek és emiatt valamilyen szempontból speciális összetételű termékeket keresnek.
Ezen fogyasztói csoportoknak szánt élelmiszerek között van olyan, amelynek előállítása módját, összetételét, címkézését jogszabályban rögzített keretek szabályozzák, és vannak olyanok is, amelyek a gyártók minőségbiztosítási rendszerének köszönhetően válnak fogyaszthatóvá az érzékenységgel rendelkező fogyasztók számára is.
A fogyasztók számának növekedésével az élelmiszeripar célja az, hogy minél több termékcsoportot elérhetővé tegyen e speciális igényű fogyasztói kör számára is. Az ÉFOSZ ennek érdekében fogalmazta meg erre vonatkozó vállalását:
Táplálékérzékenységgel rendelkező fogyasztóink számára – választékunk bővítésével – új termékeket vagy termékcsoportokat teszünk elérhetővé.
Csatlakozott vállalkozások: