Home / RÓLUNK

RÓLUNK

Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért - Tegyünk együtt érte!

Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért – Tegyünk együtt érte!

Az ÉFOSZ-ról

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) 1989-es megalakulása óta a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások országos gazdasági, szakmai érdek-képviseleti szervezete. Az ÉFOSZ 8 országos élelmiszeripari szakmai szövetség, egyesülés, valamint több mint 40 közvetlen egyéni tag föderációja. Emellett a szövetség együttműködik más, a föderációhoz nem tartozó, országos szakmai szövetségekkel is. A mintegy 700 közvetett és közvetlen tag tevékenysége szakmánként eltérő súllyal lefedi az élelmiszer-, és italipar tevékenységi, méret, és vállalkozási forma szerinti keresztmetszetét. Tagságunk 1800 milliárd Ft bruttó termelési értéket állít elő, a mezőgazdasági árutermelés 50-55 %-át vásárolja fel és az iparág által alkalmazott munkaerő 75 %-át foglalkoztatja. 1992 óta társult, 2004 óta pedig rendes tagjai vagyunk az Európai Élelmiszeripari Konföderációnak, a FoodDrinkEurope-nak.

Elsődleges célunk, hogy a hazai élelmiszeripar a fogyasztókat ízletes, biztonságos, tápláló, fenntartható és hozzáférhető áron kínált élelmiszerekkel lássa el, miközben elősegítjük az ágazat versenyképességének javulását.

Különösen fontosnak tartjuk olyan integrált élelmiszer-politika kialakítását, amely elismeri az ágazat nemzetgazdaságban betöltött stratégiai szerepét és az élelmiszerlánc egységes egészként történő kezelésére helyezi a hangsúlyt.

Legfőbb küldetésünk a tagvállalataink hazai és nemzetközi versenyképességének javítását elősegítő szabályozási környezet létrehozásában történő részvétel. Kidolgozzuk, tolmácsoljuk és képviseljük az iparág érdekeit védő álláspontot a hazai és uniós törvényalkotó szervek felé. Segítjük az élelmiszergyártókat a fogyasztói bizalom fenntartásában és együttműködünk az élelmiszerláncban tevékenykedő minden résztvevővel.

További információért kérjük látogasson el honlapunkra (www.efosz.hu) vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken keresztül.


Vállalásainkról

Tagvállalataink az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy termékeik megfeleljenek a legszigorúbb minőségi- és élelmiszer-biztonsági követelményeknek, valamint a fogyasztók változó igényeinek. Folyamatos fejlesztéssel jelentősen bővítették a magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozását segítő választékukat: a hagyományos hazai ízek és termékek mellett egyre több kalóriaszegény és kalóriamentes változatot is kínálnak, emellett fokozatosan elkezdték termékeik só és transzzsír tartalmának csökkentését is.

Hiszünk abban, hogy a fogyasztók jövőbeni igényeit csak további termékfejlesztéssel, folyamatos innovációval és példamutató gyakorlatok megosztásával lehet kielégíteni, és ugyanez az út vezet a magyarországi élelmiszeripar versenyképességének javulásához is.

Az önszabályozás eszközével élve ezért az ÉFOSZ vállalásokat fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapota javításához, ösztönözhetik őket az aktív életmód folytatására és egyúttal hozzájárulnak a népegészségügyi mutatók javulásához.

Az ÉFOSZ ezennel felhívja Magyarország valamennyi élelmiszer-feldolgozóját, hogy csatlakozzanak az Együtt a fogyasztókért kezdeményezés vállalásaihoz.

 

3vissza