Home / Vállalásaink

Vállalásaink

slider_vallalasaink

Vállalásaink

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, mint a hazai élelmiszeripar képviselője elsődleges céljának tekinti, hogy a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások a magyar és az európai fogyasztókat kiváló minőségű, biztonságos és ízletes élelmiszerekkel lássák el.

Tagvállalataink az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy termékeik megfeleljenek a legszigorúbb minőségi-, és élelmiszerbiztonsági követelményeknek, valamint a fogyasztók változó igényeinek. Folyamatos fejlesztéssel jelentősen bővítették a magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozását segítő választékukat: a hagyományos hazai ízek és termékek mellett egyre több kalóriaszegény és kalóriamentes változatot is kínálnak, emellett fokozatosan elkezdték termékeik só és transzzsír tartalmának csökkentését is.

Hiszünk abban, hogy a fogyasztók jövőbeni igényeit csak további termékfejlesztéssel, folyamatos innovációval és példamutató gyakorlatok megosztásával lehet kielégíteni, és ugyanez az út vezet a magyarországi élelmiszeripar versenyképességének javulásához is.

Az önszabályozás eszközével élve ezért az ÉFOSZ vállalásokat fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapota javításához, ösztönözhetik őket az aktív életmód folytatására és egyúttal hozzájárulnak a népegészségügyi mutatók javulásához.

Az ÉFOSZ ezennel felhívja Magyarország valamennyi élelmiszer-feldolgozóját, hogy csatlakozzanak az alábbi vállalásokhoz!

1. Hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti sóbevitel fokozatos eléréséhez.

2. Hozzásegítjük fogyasztóinkat az életkoruknak és fizikai aktivitásuknak megfelelő, optimális mennyiségű kalóriabevitelhez.

3. Termékeink hozzáadott cukortartalmának fokozatos csökkentésével hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti cukorfogyasztás eléréséhez

4. Hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti telített zsírbeviteli mérték eléréséhez.

5. Termékeink 80%-ában a zsírtartalom részlegesen hidrogénezett növényolajból származó transzzsírsav szintjét 2019. december 31-ig 1,5 % alá csökkentjük.

6. Táplálékérzékenységgel rendelkező fogyasztóink számára – választékunk bővítésével – új termékeket vagy termékcsoportokat teszünk elérhetővé

7. Előrecsomagolt termékeink 75 %-án (a kötelező tápértékjelölési előírásokon túlmenően) 2017. december 31-ig feltüntetjük az egy adagban található tápanyag és energia-tartalom mennyiségeket, valamint a referencia beviteli értékhez viszonyított százalékos értékeket.

8. Termékeinket felelős módon, az ún. EU Pledge rendelkezései szerint reklámozzuk.

9. Tévéreklámjainkban, termékeink címkéjén és egyéb a termékekhez köthető módon aktív életmódra felhívó üzenetet helyezünk el.

10. Támogatjuk és ösztönözzük az aktív életmód népszerűsítését szolgáló programokat és kezdeményezéseket.

11. Egyéb vállalásaink

12. Szakmai szövetségek vállalásai

 

A felsorolt önkéntes vállalások bármelyikéhez konkrét, nevesített és számon kérhető vállalással, illetve új vállalás megalkotásával is csatlakozhat minden magyarországi élelmiszer-feldolgozó vállalkozás, illetve szervezet. A csatlakozók kötelesek évente jelentést tenni a nyilvánosság felé az egyedi vállalásában foglaltak teljesítéséről.

Az ÉFOSZ és a jelen vállalásokhoz csatlakozó vállalatok hisznek abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag társadalmi összefogással lehetséges, ennek megfelelően

(i) saját példájuk által arra ösztönzik mindazon vállalkozásokat, amelyek élelmiszerrel látják el a magyar fogyasztókat, hogy csatlakozzanak a fenti vállalásokhoz,

(ii) továbbá együttműködésre hívják fel az érintett szervezeteket, hogy a fogyasztók egészséges életmódra vonatkozó tudásának bővítésével segítsék az iparági szereplők önkéntes kezdeményezését.

Kérdéseiket, észrevételeiket és vállalásaikat a vallalasok@efosz.hu címen várjuk.

 

3vissza