Rólunk mondták

„A magyar élelmiszeripar elsődleges célja, hogy a vállalkozások a magyar és az európai fogyasztókat kiváló minőségű, biztonságos és ízletes élelmiszerekkel lássák el. Tagvállalataink az elmúlt évtizedben sokat tettek azért, hogy termékeik megfeleljenek a legszigorúbb minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeknek, és a fogyasztók változó igényeinek. Ennek érdekében már számos területen értünk el jelentős eredményeket, így a só- és transzzsírtartalom csökkentése vagy a kalóriaszegény és kalória-mentes termékek bevezetése terén. Ezt az utat szeretnénk tovább járni és még többet tenni fogyasztóink egészségéért.”

Éder Tamás, ÉFOSZ elnök


„A termékfejlesztések és a példamutató gyakorlatok nem csupán a lakosság egészségi állapotára lehetnek pozitív hatással, hanem javíthatnak a magyar mezőgazdaság és feldolgozóipar versenyképességén is”


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke


„Szakmai szervezetünk részvétele az Értékelő Bizottságban kiváló lehetőség arra, hogy naprakész információval rendelkezzünk az élelmiszeripar fejlesztéseiről, melyeket figyelembe véve szövetségünk hitelesen tudja informálni a szakmát és a lakosságot egyaránt.”


Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

 

„Az Önszabályozó Reklám Testület főtitkáraként és az Európai Reklám Önszabályozó Szervezetben eltöltött 4 éves elnökségem alatt volt alkalmam megtapasztalni az érintett szereplők önkéntes vállalásainak jelentőségét és társadalmi hasznosságát. Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői a jogszerű és felelős üzleti tevékenységükön túlmenően olyan vállalásokat tesznek, amelyek a kinyilvánított elkötelezettségükön túl az egész üzleti életüket áthatja. Az ilyen típusú nyilvános vállalás ellenőrizhető, betartása számon kérhető, ezáltal is biztosított, hogy az iparra a jövő felelős alakításában számítani lehet.”

Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára


“Őszintén örülök egy ilyen honlap létrejöttének, mert megmutatja, hogy az élelmiszeripar a fogyasztók oldalán állva alakítja tevékenységét. És ugyanez az én filozófiám is a mérnökképzésben .”

Somogyi László, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának docense

 

„Az Önök által meghirdetett és kitűzött 8 pontok mindegyike nemcsak összhangban van a Kormányzati célokkal, hanem azok megvalósítását is támogatja. Ezért a felhívást üdvözöljük és a Kormányzat részéről támogatjuk.”

Dr. Fazekas Sándor miniszter, Földművelésügyi Minisztérium

 

„Nagyon fontosnak tartjuk az ÉFOSZ és a csatlakozó vállalatok önkéntes törekvéseit, amellyel hozzájárulnak a magyar lakosság kiegyensúlyozott táplálkozásához, és ezáltal a népegészségügyi mutatók javításához. A nemes célt a rendelkezésre álló eszközökkel, nagy örömmel támogatjuk.”

Prof. Dr. Szakály Zoltán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing
és Kereskedelem Intézet Intézetvezetője

 

“Az önkéntes vállalások olyan fejlesztési célokat jelölnek ki a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára, amelyek megkönnyítik az egészséges étrend és  életmód választását a fogyasztók számára.”

dr. Sebők András, a Campden BRI Magyarország cégvezetője
A Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform tudományos koordinátora

 

“Tudományos egyesületként üdvözöljük a fogyasztókért tett önkéntes vállalásokat, közös feladatunk az egészségesebb, korszerű táplálkozási követelményeket kielégítő élelmiszerek és élvezeti cikkek előállításának és terjesztésének elősegítése, a felelős, tudatos, fenntartható hazai élelmiszeriparért!”

Magyar Élelmiszer-tudományi Egyesület

 

“A táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggés már tudományosan bizonyított tény. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás az egészséges életmód két alappillére, azonban a mai rohanó világunkban ez a két tényező gyakran háttérbe szorul. Sajnos a táplálkozással összefüggő krónikus, nem fertőző betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, cukorbetegség) a magyar lakosság körében a vezető megbetegedések és halálokok közé tartoznak, pedig helyes táplálkozással közel 80%-uk megelőzhető lenne. Komoly problémát jelentenek napjainkban a gyermekkori helytelen táplálkozási szokások, az élettani szükségletnek nem megfelelő energiaértékű és tápanyag összetételű táplálékbevitel, melyek megalapozhatják a későbbi felnőtt korban fellépő táplálkozásfüggő megbetegedések kialakulását.

Intézetünk kiemelten foglalkozik a gyermekkori elhízás és az ennek következményeként kialakuló betegségek elleni küzdelemmel. Ehhez járulnak hozzá többek között a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet előírásai, illetve az iskolabüfékben és automatákban kapható élelmiszerek és italok kínálatának egészségesebbé tételére irányuló törekvések. Mindezek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen az élelmiszeripar együttműködése, amellyel a nevelési-oktatási intézményekben egy olyan támogató, segítő környezet kialakítása jöhetne létre, mely minden gyermek számára lehetővé teszi az egészséges táplálkozási szokások, az egészséges életmód kialakításához szükséges tudás elsajátítását.

Vitathatatlan tény, hogy a lakosság egészségi állapotának javítása csak társadalmi összefogással lehetséges, és látható, hogy ebben az élelmiszer-feldolgozóknak is kiemelt szerepük van.  Az élelmiszerek energia-, só-, transz- és telített-zsírsav tartalmának csökkentése, az aktív életmód népszerűsítése, valamint a felelősségteljes élelmiszer reklámozás, mind hozzájárulhat Magyarország népegészségügyi mutatóinak javulásához.

Az egészséges, aktív életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás minél szélesebb körű elterjesztése és ezáltal a hazai népegészségügyi helyzet javítása érdekében bízunk abban, hogy a Szövetség önkéntes vállalásaihoz csatlakozott élelmiszeripari szereplők száma továbbra is emelkedni fog, és ezáltal növekszik majd a fogyasztók számára hozzáférhető, egy egészségesebb választást nyújtó termékek köre.

Munkájukhoz további sok sikert és hatékony együttműködést kíván az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet!”

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – OÉTI Főigazgatóság

 

3vissza